۶ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

زبان بدن – افسانه ها و واقعیت ها

بیان غیرکلامی احساسات و افکار نقش مهمی در درک دیگران از شما و ارتباط و تعامل با شما بازی می‌کند. به همین دلیل باید زبان بدن را بشناسید، دلیل اهمیتش را بفهمید و راهی برای به حداقل رساندن برداشت‌های اشتباه دیگران از رفتار خودتان پیدا کنید.

 

تعریف زبان بدن

طبق لغت‌نامه آکسفورد «زبان بدن» فرایند برقراری ارتباط غیرکلامی با حالات و حرکات خودآگاه و ناخودآگاه.

 

موارد زیر ارتباط بین دو نفر را شکل می‌دهند:
آنچه بیان می‌شود
روش بیان آن
حالات صورت گوینده
حالات بدن گوینده (مثلا، دست به‌ سینه می‌ایستد یا دقیقا روبه‌روی کسی می‌ایستد که مشغول صحبت با اوست).

در کل اگر بخواهیم بگوییم که زبان بدن چیست؟ زبان بدن هر چیزی است که بدون کلام بیان و منتقل می‌شود. حتی شاید خود فرد از پیامی که به‌طور غیرکلامی منتقل می‌کند، خبر نداشته باشد.

 

کدام ویژگی زبان بدن بسیار مهم است؟

آنچه می‌گویید فقط بخشی از پیام‌تان است و شنونده بقیه پیام را با توجه به زبان بدن‌تان دریافت می‌کند.

اگر شنونده احساس کند زبان بدن‌تان با کلام‌تان همخوانی دارد، به شنیده‌هایش اعتماد می‌کند. این هماهنگی بین رفتار و گفتار را «سازگاری کلامی/غیرکلامی» می‌نامند.

 

سازگاری کلامی/غیرکلامی

اگر شنونده تضادی بین پیام کلامی و غیرکلامی‌تان ببیند، به شنیده‌هایش شک می‌کند. مثلا، اگر از چیزی تعریف کنید، اما اخم کرده باشید، شنونده آن را به دروغگویی شما تعبیر می‌کند (یا حداقل آن را صادقانه نمی‌داند). باید بدانید شنوندگان به‌جای اینکه بر یک حرکت یا واکنش خاص شما تمرکز کنند، همه زبان بدن‌تان را بررسی می‌کنند.

 

زبان بدن خیلی بیش از کلمات حرف دارد

شاید لبخند بزنید، شاید حرف‌های مثبت بزنید، اما اگر مشت‌تان را گره کرده باشید و پشت‌تان خیلی صاف باشد، سیگنال قرمز به دیگران می‌فرستید. زبان بدن از این جهت مهم است که حرف‌های زیادی برای گفتن دارد، بدون این‌که مجبور به استفاده از کلام باشید. باید از آنچه می‌توانیم با زبان بدن بگوییم (که گاهی ناخودآگاه است) آگاه باشیم تا بتوانیم منظورمان را شفاف و موثر بیان کنیم.

 

زبان بدن در محیط کار

مهم نیست چه نقشی در محیط کار دارید، اما مورد اعتماد بودن و نشان دادن این قابلیت‌تان به دیگران بسیار مهم است. می‌توانید بدون هیچ کلامی دیگران را از این ویژگی خود آگاه کنید.

 

5 روش برای ایجاد اعتماد غیرکلامی

5 روش زیر به شما کمک می‌کند که فقط با استفاده از کلیدهای غیرکلامی در همکاران اعتماد ایجاد کنید:‌

1. با فردی که مشغول صحبت با شما است، تماس چشمی برقرار کنید.
2. ژست خوبی داشته باشید که اعتمادبه‌نفس و تسلط‌تان را نشان دهد. حتی می‌توانید کمی به جلو خم شوید تا نشان دهید سراپا گوش هستید.
3. لبخند بزنید (اما نه لبخند مصنوعی، زیرا افراد فورا لبخند مصنوعی را تشخیص می‌دهند و نتیجه می‌گیرند که قابل‌اعتماد نیستید).
4. دست‌های‌تان را در جایی قرار دهید که مخاطب آن‌ها را ببیند. وقتی مردم دست شما را می‌بینند، آرام می‌شوند. هرگز بداخلاق نباشید.
5. آیینه شخص مقابل باشید و رفتارش را تکرار کنید تا نشان دهید با او همدل هستید.

 

شخصی که واقعا دارد گوش می‌دهد و شخصی که وانمود می‌کند مشغول گوش دادن است، هر دو از همین روش‌ها استفاده می‌کنند. پس باید این موضوع را بدانید!

 

زبان بدن و رهبری موثر

مهم نیست که در محیط کار نقش رهبری دارید یا ندارید،‌ اما احتمالا زمانی فرا می‌رسد که وظیفه به اشتراک‌گذاری نظرات، متحد کردن افراد یا ساده‌سازی یک پروژه به شما واگذار می‌شود. برای انجام موثر این نقش باید به افراد انگیزه دهید و اثر مثبتی بر آن‌ها بگذارید. بخش بزرگی از این کار وابسته به چیست؟ درست حدس زدید: به زبان بدن.

 

دیگران همواره شما را بررسی می‌کنند

افرادی که با آن‌ها کار می‌کنید به‌طور خودآگاه یا ناخودآگاه اعتبار، اعتماد‌به‌نفس و قابل‌اعتماد بودن شما را ارزیابی می‌کنند. بخشی از ارزیابی مردم درباره شما به حالات یا زبان بدن‌تان مربوط است.

آن‌ها به حرف‌تان گوش می‌دهند و سخنان‌تان را می‌شنوند، اما می‌خواهند ببینند رفتار، حالات صورت و بقیه زبان بدن‌‌تان با گفته‌های‌تان همخوانی دارد یا نه. مهم‌تر از همه این‌که سازگاری کلامی/غیرکلامی‌تان باید عالی باشد؛ در غیراین‌صورت؛ شنونده به آنچه سعی دارید نشان دهید و وانمود کنید شک می‌کند.

 

هوش احساسی و زبان بدن

بحث‌های زیادی درباره افراد دارای هوش احساسی بالا که به‌طور موثر از زبان بدن‌شان استفاده می‌کنند، وجود دارد؛ وقتی موضوع جدی می‌شود، دقیق توجه می‌کنند، و وقتی موضوع کم اهمیت است، خودشان را عقب می‌کشند و کمی بی‌تفاوت می‌شوند.

اگر ستاره هوش احساسی نیستید، نگران نباشید. هنوز هم می‌توانید برقراری ارتباط موثر؛ حتی ارتباط غیرکلامی را یاد بگیرید!

 

لحن صدا

محققان دانشگاه تافتس تحقیقی انجام دادند که در آن جراحان هنگام ملاقات با بیماران به لحن صدای آن‌ها توجه کردند. لحن صدای دستوری، بی‌تفاوت یا مضطرب، نشانه نوعی شکایت از قصور پزشکی بود و احساس منفی بیمار را نشان می‌داد.

 

نکات و مثال‌هایی از کاربرد زبان بدن

حالا که از اهمیت زبان بدن آگاه شدید، با چند نکته کلیدی آشنا شوید تا کنترل بیشتری بر پیام‌های غیرکلامی خود پیدا کنید و در استفاده از آن‌ها استاد شوید.

 

مراقب دست‌‌های‌تان باشید

توصیه شده در شرایط حساس، مثل شرایطی که پلیس در صحنه حضور دارد، دست‌های‌تان را در جایی قرار دهید که کاملا قابل دیدن باشد. این قانون برای افراد کسب‌وکارها هم صادق است.

 

نشان دادن قابلیت اعتماد

علاوه بر این‌که باید ثابت کنید چیزی را پنهان نمی‌کنید، نشان دادن دست‌‌ها با کف باز و قابل دیدن نشانه این است که تهدیدی برای شخص مقابل نیستید و می‌تواند به شما نزدیک شود. این حالت، بین شما و شنونده اعتماد ایجاد می‌کند.

علاوه بر این‌که دست‌‌ها باید باز و قابل دیدن باشد، به حالت دست‌تان و کاری که با آن انجام می‌دهید هم توجه کنید. مثلا، شاید شنونده قفل کردن انگشتان دو دست درهم و چرخاندن دو شصت‌ را به خستگی یا بی‌‌حوصلگی شما تعبیر کند.

در نهایت این‌که هرگز یادتان نروید دست بدهید! زیرا دست دادن یک حرکت خوب برای ایجاد اعتماد در فرد مقابل است. نوع دست دادن شما باید اعتماد‌به‌نفس و پیش‌بینی‌پذیر بودن‌‌تان را نشان دهد، نه اینکه مثلا با زود عقب کشیدن دست‌‌ (مثل ترامپ)، فرد مقابل را نگران کنید.

 

مراقب حرکات پایتان باشید

هر وقت می‌خواهید ناسازگاری کلامی/غیرکلامی‌تان را پنهان کنید، باید به موارد زیادی فکر کنید. باید لحن صدای‌تان را آرام‌تر کنید،‌ مراقب حالات صورت‌تان باشید و کنترل بدن‌تان را در دست بگیرید. گفتنش خیلی راحت‌تر از انجام دادنش است. یکی از قسمت‌های بدن که معمولا به حرکاتش دقت نمی‌کنیم، پا است.

 

پاهای ما به‌طور طبیعی چه کاری انجام می‌دهند؟

دکتر کارول گومان، مشاور رهبری می‌گوید: «پاها بی‌قرار می‌شوند، به این سو و آن سو حرکت می‌کنند، دور هم یا دور پایه صندلی ‌می‌چرخند. برای کاهش استرس پاها را دراز یا خم می‌کنیم یا حتی هنگام فرار از موقعیت بد لگد می‌زنیم. این حرکت‌ها برای آرام کردن بی‌حوصلگی و اضطرابی است که فرد سعی در پنهان کردن آن دارد. در کل، بی‌قراری پاها و دست‌‌ها اصلا جالب نیست. به گفته الکساندر تودوروف، محقق دانشگاه پرینستون، مردم اغلب درباره اعتبار و شایستگی دیگران به‌طور شهودی قضاوت می‌کنند. تحقیق او نشان داده چنین قضاوت‌هایی خیلی سریع و در یک‌دهم ثانیه انجام می‌شوند، پس همیشه به حالات و حرکات‌تان دقت کنید.

 

لبخند بزنید

لبخند یکی از ساده‌ترین راه‌های نشان دادن پذیرا و دوستانه بودن شما است، اما نه لبخند مصنوعی. زمانی محققان فکر می‌کردند نمی‌شود هنگام اجبار لبخند واقعی زد، اما همیشه هم این‌طور نیست. یکی از نشانه‌های منسوخ تشخیص لبخند مصنوعی چین نخوردن گوشه چشم است، اما چین خوردن گوشه چشم هم لزوما نشانه لبخند واقعی نیست، اما چین نخوردنش قطعا نشانه این است که فرد هیچ هیجانی ندارد.

 

آیا باید رفتار شخص مقابل را تکرار کنید؟

با تایید قابل‌قبول بودن حرف شخص مقابل می‌توانید مسیر گفتگو را هموار کنید، اما حتی اگر مخالف هم هستید، حرف‌تان را بزنید. بعضی‌ها پیشنهاد می‌کنند حرکات و حالات شخصی که دارید با او حرف می‌زنید را تکرار کنید. درنتیجه به او نشان می‌دهید مشغول گوش دادن هستید و حرفش را می‌فهمید.

 

به‌جای تکرار حالات طرف مقابل، با او ارتباط برقرار کنید

هدف اصلی ایجاد ارتباط بین دو طرف است. وقتی به زبان بدن شخص مقابل توجه می‌کنید تا آن را تکرار کنید، مراقب نکات منفی زبان بدنش هم باشید. مثلا، آیا شانه‌هایش را بالا می‌اندازد؟ اگر چنین کاری می‌کند نشانه این است که حرف شما را متوجه نمی‌شود. یا ابرویش را بالا می‌برد؟ این کار نشان می‌دهد که ناراحت است.

 

تکرار رفتار شخص مقابل جنجال‌برانگیز است- می‌توانید گوش دادن دقیق را جایگزین آن کنید

تکرار رفتار شخص مقابل حتما جنجال به‌پا می‌کند. دکتر جف تامسون محقق و کارشناس رابطه در شرایط بحران معتقد است که خیلی‌ها به‌طور ناخودآگاه رفتار شخص مقابل را تکرار می‌کنند. تلاش عمدی و آگاهانه برای تقلید یا تکرار رفتار شخص مقابل می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد؛ به‌خصوص وقتی پای پول در میان است.

درعوض، او معتقد است استفاده از دو مهارت همدلی و گوش دادن دقیق می‌تواند شما را به همان اهداف مطلوب یعنی توافق بیشتر و متقاعد کردن شخص مقابل برساند.

 

نکات کابردی از زبان کارشناسان زبان بدن

آیا غیر از ایجاد روابط موثر، دلیل دیگری هم برای توجه به زبان بدن وجود دارد؟ بله!

تحقیقات یک روانشناس به‌نام اِیمی کادی نشان می‌دهد که ژست قدرت گرفتن حتی برای چند دقیقه در روز می‌تواند نظر خودتان و دیگران را نسبت به شما عوض کند.

 

زبان بدن مثبت، رفتارتان را تغییر می‌دهد

تونی رابینز، سخنران انگیزشی پیشگام استفاده از کارهای فیزیکی عمدی و آگاهانه برای تغییر حالات احساسی و رها شدن از شر عادت‌های منفی است. هدف این است که خودتان را رها کنید و در مسیر موفقیت گام بردارید.

مثلا، شاید شخصی که افسردگی دارد آهسته حرکت کند، کوتاه و کم‌عمق نفس بکشد، قوز کند و سرش را پایین بگیرد. رابینز پیشنهاد می‌کند که برای خارج شدن از چنین حالتی دقیقا برعکس این کارها را انجام دهید.

 

اهمیت تغییر حالت عمدی و آگاهانه

همچنین توصیه می‌کند برای 2 دقیقه ژست قوی بودن مثلا ژست «زن اعجاب‌انگیز» را به خود بگیرید (پاهای‌تان را محکم بر زمین فشار دهید و دست‌های‌تان را به کمر بزنید). رابینز می‌گوید این کارهای عمدی می‌تواند در انجام امور مهم و رسیدن به اهداف به شما کمک کند.

 

زبان بدن مثبت و هوش احساسی درهم‌تنیده هستند

نوع معرفی خودتان به دیگران، اثر زیادی بر نگرش آن‌‌ها نسبت به شما دارد. همان‌طور که حدس زدید، زبان بدن یکی از پایه‌های اصلی معرفی خودتان است. با بهبود زبان بدن، دیگر اثر منفی و مخرب بر اطرافیان نمی‌گذارید. هوش احساسی اساس توانایی شما برای برقراری ارتباط موثر است.

 

افسانه‌های مربوط به زبان بدن

تاکنون درباره دانسته‌‌های خود از زبان بدن صحبت کردیم، اما افسانه‌‌هایی که در این رابطه وجود دارد، چیست؟ به گفته جو ناوارو، کارشناس زبان بدن و مامور سابق اف.بی.آی:

1. ما آنقدر که فکر می‌کنیم در رو کردن دست دروغگوها مهارت نداریم. تحقیقات نشان می‌دهد خیلی از ما فقط می‌توانیم حدس بزنیم کسی دروغ می‌گوید یا می‌خواهد ما را فریب دهد، اما هرگز نمی‌توانیم مطمئن شویم. رفتاری مثل لمس صورت را که ما نشانه دروغگویی یا فریب‌کاری می‌دانیم، ممکن است توسط یک شخص مضطرب یا بی‌قرار هم انجام شود. پس این حالت معیار خوبی برای تشخیص دروغ گفتن یا نگفتن شخص مقابل نیست.

2. امتناع از تماس چشمی ربطی به دروغگویی ندارد. در واقع، آن‌هایی که عادت به دروغگویی دارند، بیش از حد معمول با دیگران تماس چشمی برقرار می‌کنند، زیرا می‌دانند منتظر تماس چشمی بیشتر هستید و با کمال میل این کار را برای‌تان انجام می‌دهند تا دروغ‌شان را بپذیرید. به‌علاوه، تماس چشمی تا حد زیادی به مسائل فرهنگی ربط دارد. در بعضی فرهنگ‌ها به افراد یاد می‌دهند وقتی به دردسر می‌افتند پایین را نگاه کنند تا ندامت و پشیمانی‌شان را نشان دهند.

 

آیا واقعیت دارد که 93 درصد روابط غیرکلامی هستند؟

خیر. آلبرت محرابیان استاد دانشگاه یو.سی.ال.ای این عدد را از ترکیب نتایج دو مطالعه دیگر به‌دست آورد که اصلا دقیق نیست. محققان درصد دقیقی از روابط غیرکلامی ندارند و دانستن این‌که نسبت روابط کلامی/غیرکلامی 65/35، 75/25 یا 50/50 است هم اهمیتی ندارد، زیرا ارتباط غیرکلامی همیشه مهم است.

 

آیا واقعا زبان بدن از کلام خیلی مهم‌تر است؟

شاید این‌طور باشد. همانطور که در بالا اشاره کردیم، محققان درباره این‌‌که کدام مهم‌تر است به توافق نرسیده‌اند، اما بعضی‌ها معتقدند که کلام مهم‌تر است. شانه بالا انداختن، چرخش چشم‌ها و سایر حالات مهم هستند، اما فقط بخشی از پیام را منتقل می‌کنند، در‌حالی‌که کلام کل پیام را منتقل می‌کند.

 

نتیجه مقاله درباره زبان بدن

هرچقدر هم که فکر کنید روابط غیرکلامی از کلام مهم‌تر است، همه اتفاق‌نظر داریم که هردو اجزای کلیدی برقراری رابطه هستند. برای ایجاد روابط موثر، باید در هر دو حوزه مهارت کسب کنیم. باید واضح‌تر حرف بزنیم و در عین‌حال باید با بدن‌مان هم نشان دهیم که حرف‌مان قابل‌اعتماد است.

 

مترجم: ژان بقوسیان

 منبع: سایت modiresabz.com

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان

5 روش پیشرفته جذب ایمیل بدون صفحه فرود!

در این ویدیوی آموزش دیجیتال مارکتینگ ژان بقوسیان مدرس «دوره دیجیتال مارکتینگ» به شما آموزش می‌دهد چگونه با روش‌های پیشرفته ایمیل مارکتینگ ایمیل بازدیدکنندگان سایت را دریافت کنید.

امروزه بازدیدکنندگان سایت خیلی سخت‌گیرتر شده‌اند و به‌راحتی ایمیل خودشان را در سایت وارد نمی‌کنند. روش کلاسیک جذب ایمیل آن است که یک صفحه فرود بسازیم. بازدیدکننده در صفحه فرود با یک پیشنهاد جذاب مواجه می‌شود که اگر ایمیل را وارد کند می‌تواند این پیشنهاد را دریافت کند؛ مثلا به او می‌گوییم پس از ورورد ایمیل می‌‌تواند فایلی را به‌صورت رایگان دانلود کند.

در این آموزش نمی‌خواهیم به این بدیهیات بپردازیم. در این ویدیو به 5 روش پیشرفته جذب ایمیل می‌پردازیم که بخشی از «دوره بازاریابی اینترنتی» است. به شما یاد می‌دهیم بدون ساختن صفحه فرود سنتی ایمیل‌های زیادی جمع‌آوری کنید.

با یک آموزش بسیار پیشرفته در خدمت شما هستم و می‌خواهم در مورد 5 روش جذب ایمیل صحبت کنم.

در واقع می‌خواهیم بگوییم که وقتی بازدیدکننده‌ای به وب‌سایت شما می‌آید چگونه می‌توانید ایمیل او را دریافت کنید. همچنین حتما می‌دانید که روش رایج و کلیشه‌ای این است که مخاطب را به یک صفحه فرود هدایت می‌کنیم که احتمالا در آن صفحه فرود یک هدیه یا PDF قرار می‌دهیم و از مخاطب می‌خواهیم که ایمیل خود را وارد کند تا بتواند آن فایل را دانلود کند.

ولی این آموزش در مورد ساختن صفحه فرود یا ایده‌ای که گفته شد نیست. در این مقاله می‌خواهیم روش‌های پیشرفته‌تری را بگوییم که باعث شود بتوانید conversion rate بالاتری ایجاد کنید؛ یعنی بتوانید تعداد خیلی بیشتری را ترغیب کنید که ایمیل خود را به شما بدهند.

اکنون دیگر همه می‌دانند که وقتی به یک صفحه فرود هدایت می‌شوند که در آن فایلی برای دانلود وجود دارد و باید ایمیل خود را بدهند، در آینده تعداد بسیاری ایمیل و تبلیغات دریافت خواهند کرد و خیلی از افراد، دیگر به راحتی ایمیل خود را به شما نمی‌دهند؛ به این دلیل که واقعا نمی‌دانند که آن فایل PDF یا هدیه‌ای که شما پشت این صفحه گذاشته‌اید کیفیت مناسب را دارد یا خیر؟

قبل از اینکه وارد موضوع شویم به شما توصیه می‌کنیم که اگر فیلم آموزشی قبلی به نام «دیجیتال مارکتینگ در یک ساعت»را ندیده‌اید، حتما این ویدیو را از آدرس modiresabz.com/dm دانلود کنید و این فیلم کامل را ببینید تا با مدل جدید اینترنت مارکتینگ آشنا شوید که شامل 4 بخش است و سپس می‌توانید آمادگی بیشتری داشته باشید که از این مقاله استفاده کنید.

بنابراین در مدل جدید دیجیتال مارکتینگ که در ویدیوی یک‌ساعته توضیح داده‌ایم، گفته شد که کل آموزش دیجیتال مارکتینگ در 4 کار کلیدی خلاصه می‌شود. اولین کار جذب بود؛ یعنی ترافیک ایجاد کنیم و افرادی را به وب‌سایتمان هدایت کنیم، دومین کار فعال‌سازی بود؛ یعنی بتوانیم اطلاعات تماس این افراد را بگیریم،‌ سومین کار پولسازی بود؛ یعنی بتوانیم کاری کنیم که افراد خرید خود یا اولین خریدشان را انجام دهند و چهارمین کار حفظ یا retention بود؛ یعنی کاری کنیم که اگر کسی یک بار خرید کرد از سایت ما دور نشود و بارها بیاید و خریدهای بعدی خود را انجام دهد.

در این مقاله انحصاری و خاص فقط می‌خواهم در مورد 5 روش activation یا فعال‌سازی صحبت کنیم؛ یعنی با 5 روش ببینیم که چگونه می‌توانیم ایمیل بازدیدکنندگان سایت را دریافت کنیم.

 

1. مگاپست + ویدیو

اولین ایده این است که یک مگاپست درست کنیم و وقتی شخص می‌خواهد از صفحه مگاپست خارج شود ویدیویی پیشنهاد کنیم که برای دانلود آن ویدیو شخص ایمیل خود را به ما بدهد؛ بنابراین ابتدا یک مگاپست درست می‌کنیم.

مگاپست، به یک مقاله خیلی پایه‌ای و طولانی و مرجع گفته می‌شود که تقریبا هر چیزی که در یک حوزه خاص وجود دارد را در آن نوشته‌ایم.

مثلا فرض کنید مگاپست می‌تواند راهنمای خرید کامل موبایل باشد، در آن مقاله که خیلی مفصل است و احتمالا شامل مطلب کافی و چند ویدیو، صوت و عکس‌هایی است، قدم‌به‌قدم توضیح می‌دهیم که در خرید یک موبایل حرفه‌ای شما باید چه نکاتی را رعایت کنید و باید چه مواردی را به آن توجه کنید و بهترین خرید را انجام دهید. به این نوع مقالات اصطلاحا مگاپست گفته می‌شود؛ بنابراین مقالاتی هستند که مرجع هستند و اطلاعات خیلی زیادی در خودشان دارند و اگر دقیق‌تر می‌خواهید در مورد مگاپست و ساختن آن آموزش ببینید ویدیوی آن به نام ساخت مگاپست را از محصولات مدیر سبز تهیه کنید.

قدم بعدی این است که افراد را به مگاپست هدایت کنید و وقتی می‌خواهند که از صفحه مگاپست خارج شوند یک popup خروجی بیاید و به آن‌ها پیشنهاد دهد که علاوه بر اطلاعاتی که در اینجا نوشته شده است آیا نمی‌خواهید ویدیویی آموزشی که شامل تمام اطلاعات مهم است را خیلی راحت و به صورت تصویری ببینید!

بنابراین اولین روشی که اکنون در ایمیل‌مارکتینگ بسیار مطرح است و می‌توانید ایمیل‌های زیادی را جمع کنید، ساخت یک مگاپست است که افراد را به این صفحه هدایت می‌کنید یا به هر نحوی از جستجوی گوگل به آنجا هدایت می‌شوند و وقتی می‌خواهند صفحه را ببندند یک popup ظاهر می‌شود و به آن‌ها پیشنهاد می‌دهد که ویدیویی دانلود کنید و این حالتی است که افراد خیلی زیادی حاضر می‌شوند به راحتی ایمیلشان را به شما بدهند و conversion rate خیلی بالایی در گرفتن ایمیل خواهید داشت.

مثلا اگر در گوگل کلمه «سیستم‌سازی» را سرچ کنید، مگاپستی که قبلا ساخته‌ام، به نام «سیستم‌سازی کسب‌وکار» ظاهر خواهد شد. زمانی که مخاطب دنبال علم سیستم‌سازی است ترغیب به کلیلک کردن آن می‌شود تا با محتوای مقاله آشنا شود. در این مگاپست قدم به قدم درباره علم سیستم‌سازی صحبت شده است. اینکه سیستم‌سازی چیست؟ اجزای آن کدامند و … که در هر بخش نیز عکس‌های انحصاری و ویدیوهای مرتبط نیز آورده شده است.
وجود چنین حجمی از مطالب باعث می‌شود که مخاطب در اولین بازدید به هیچ‌وجه تمامی آن را نخواند؛ ولی نکته مهم این است که احساس می‌کند یک منبع و مرجع بسیار باارزش پیدا کرده است؛ بنابراین ترجیح می‌دهد اطلاعاتی را ثبت کند و بعدا هم به این مطالب دسترسی داشته باشد.
حال فرض کنید شخص تا پایان مگاپست برسد و قصد خروج از سایت را داشته باشد. در این حالت، وقتی موس به سمت دکمه خروج می‌رود یک popup ظاهر خواهد شد که به بازدیدکننده که شاید اولین بار وارد سایت شده است پیشنهاد دانلود یک ویدیوی آموزشی 90 دقیقه‌ای می‌دهد. این کار خیلی راحت افراد را ترغیب می‌کند که قبل از خروج آدرس ایمیل خود را وارد و ویدیوی رایگان را دانلود کنند.

بنابراین این اولین روشی بود که به کمک آن به راحتی می‌توانید ایمیل‌های زیادی را جذب کنید؛ یعنی مگاپستی درست می‌کنید و هنگام خروج یک popup نمایش می‌دهید که پیشنهادمان ویدیوی مکمل همین مگاپست است.

 

2. حفظ محتوا

دومین روش جمع‌آوری ایمیل بازدیدکنندگان، «حفظ محتوا» است. ایده حفظ محتوا این است که وقتی بازدیدکننده با مقاله خیلی عالی یا مطلب مفیدی برخورد می‌کند ترجیح می‌دهد که کاش این مطلب خوب را به صورت یک فایل یا شاید به صورت یک pdf در کامپیوتر یا موبایل خود ذخیره می‌کرد و بعدا سر فرصت از این محتوا استفاده می‌کرد.

بنابراین بسیاری از افرادی که به سایت ما می‌آیند و یک مقاله‌ای را می‌بینند احتمالا در همان لحظه اول تا آخر مقاله را نمی‌خوانند و از صفحه خارج می‌شوند. حال اگر ما روشی را فراهم کنیم که شخص قبل از خارج شدن این امکان را داشته باشد که این مقاله یا محتوای خوب را برای خودش به صورت یک فایل نگهداری کند به احتمال زیاد حاضر خواهد شد ایمیلش را به ما بدهد.

فرق این روش با روش صفحه فرود یا landing page این است که می‌توان گفت این دو دقیقا عکس هم هستند ما در landing page ابتدا به افراد می‌گوییم که هیچی به شما نمی‌دهیم و می‌خواهیم ایمیلشان را بدهند، سپس نشان می‌دهیم که محتوای ما چیست؛ ولی در این روش ابتدا محتوایمان را نشان می‌دهیم که شخص بخواند و اگر خوشش آمد می‌تواند ایمیل خود را وارد کند تا بتواند این محتواها را به صورت یک فایل در کامپیوتر خود ذخیره کند.

بنابراین ما در صفحه فرود در واقع به‌جای اینکه صرفا دکمه بگذاریم و ایمیل بگیریم، محتوای خود را قرار می‌دهیم که برای این کار لازم نیست صفحه فرود خاصی طراحی کنیم؛ بلکه می‌تواند یکی از بهترین مقالات وب‌سایتمان باشد و سپس popup خروج قرار می‌دهیم یا popup exit intent قرار می‌دهیم که اگر شخص خواست صفحه را ببندد این popup ظاهر می‌شود و پیشنهاد می‌دهیم که محتوا را دانلود کنید.

مثلا اگر مجدد در قسمت سرچ گوگل بازاریابی با اینستاگرام را سرچ کنید مقاله‌ای از مدیر سبز برای شما می‌آورد که 7 ترفند گفته‌ایم و وقتی شخص می‌خواهد از این صفحه خارج شود اتفاقی که می‌افتد این است که پیشنهادی به او داده می‌شود که آیا pdf این مقاله را می‌خواهید و شخص کافی است که ایمیل خود را وارد کند و به محض زدن دکمه دانلود، دانلود فایل pdf این مقاله شروع می‌شود.

بنابراین در دومین روش ما ابتدا محتوا را نشان می‌دهیم و بعد به مخاطب پیشنهاد می‌دهیم چون این محتوا ارزشمند است، می‌توانید آن را در کامپیوتر خود حفظ کنید.

 

3. قفل محتوا

به نظر من اکنون یکی از فوق‌العاده‌ترین و ساده‌ترین روش‌ها برای یک دیجیتال مارکتر این است که با کمک این ترفند بسیار ساده بتواند ایمیل‌های بسیار زیادی را جمع‌آوری کند.

ما ابتدا چند محتوای ارزشمند سایتمان را انتخاب می‌کنیم که منظور از محتوا می‌تواند مقاله یا… باشد؛ بنابراین یک صفحه خاصی از سایتمان را انتخاب می‌کنیم، ترجیحا صفحه‌ای که از گوگل ورودی زیادی دارد و سپس یک popup با تاخیری بر روی آن قرار می‌دهیم؛ مثلا وقتی مقاله باز شد بعد از 2 یا 3 ثانیه یک popup تمام صفحه‌ای بر روی تصویر می‌آید که این popup یک نکته بسیار ریز و کوچکی دارد و باعث می‌شود که افراد خیلی زیادی ایمیل خود را به شما بدهند. این popup اولا تمام صفحه است و دوما دکمه بستن یا خروج ندارد. به این ایده قفل محتوا می‌گوییم و پیشنهاد می‌شود که این مقاله خاص است و برای افراد ویژه و اعضای سایت ما است اگر شما هم می‌خواهید به این مقاله دسترسی داشته باشید کافی است که ایمیلتان را به ما بدهید تا همین الان دسترسی را برای شما باز کنیم و اگر شخص قبلا وارد شده باشد به هیچ‌وجه هیچ قفل محتوایی اتفاق نمی‌افتد.

به نظر من این ایده در این 5 روش جدیدی که گفته می‌شود فوق‌‌‌‌‌العاده است و نیازی نیست که pdf یا فیلم درست کنید بلکه صرفا کافی است که یکی از مقالات خوب سایت‌تان را پیدا کنید و این popup را روی آن اضافه کنید و وقتی شخص ایمیل را وارد کرد دسترسی به مقاله داده می‌شود.

یک نمونه خوب در سایت مدیر سبز این است که مثلا در قسمت سرچ گوگل عبارت بازاریابی 5 بعدی را سرچ کنید اگر مقاله را باز کنید و شروع به خواندن آن کنید اتفاقی که می‌افتد این است که یک popup تمام صفحه‌ای می‌آید که شخص برای مشاهده مقاله باید ایمیل خود را وارد کند.

بنابراین این سومین ایده عالی بود که به کمک آن می‌توانید به راحتی ایمیل‌های زیادی را جذب کنید.

کم‌کم می‌بینیم که تنها راه جمع کردن ایمیل صرفا این نیست که یک صفحه فرود درست کنید و یک pdf یا ویدیو در آن قرار دهید و ایمیل را بگیرید سپس دسترسی را بدهید می‌توانید کارهای بسیار خلاقانه‌تری انجام دهید.

 

 4. خودآزمایی

چهارمین ایده این است که ما خودآزمایی برگزار کنیم. خیلی از افراد به خودآزمایی و دیدن یک امتیاز یا دیدن نتیجه پاسخ‌هایشان خیلی تمایل بیشتری دارند تا دانلود یک محتوا.

مثلا فرض کنید شما یک محصولی درباره مدیریت ساخته‌اید و وقتی مخاطب وارد این صفحه محصول می‌شود و می‌خواهد خارج شود یک exit popup می‌آید و می‌گوید تا چه میزان مدیریت بلد هستید و بین 1 تا 100 امتیازتان در مدیریت چند است؟ اتفاقی که می‌افتد مخاطب ابتدا خودآزمایی را می‌بیند و به چند سوال جواب می‌دهد و بعد به او می‌گوییم که ایمیل خود را بدهید تا نتیجه را برایتان ارسال کنیم و وقتی شخص به پایان خودآزمایی رسیده است تمایلش خیلی بیشتر است که به راحتی ایمیل خود را وارد کند تا بتواند نتیجه را ببیند.

برای وردپرس و سایت‌سازهای دیگر پلاگین‌های زیادی وجود دارد مانند modalservey و… که به راحتی می‌توانید با آن‌ها خودآزمایی درست کنید و کاری کنید که مخاطب ایمیل خود را به شما بدهد.

نکته بسیار ظریف در ساختن خودآزمایی‌ها این است که افراد اگر بدانند با این خودآزمایی خودشان را می‌سنجند تمایل بیشتر می‌شود؛ یعنی به جای اینکه مثلا بگویید کدام روش مدیر بهترین است دقیقا بگویید شما از کدام روش مدیریت استفاده می‌کنید یا شما چقدر مدیریت بلد هستید؟

بنابراین شخص برای ارزیابی شخص خود خیلی راحت‌تر حاضر است که ایمیلش را در اختیار شما قرار دهد.

 

5. محصول رایگان

آخرین روش شاید در نگاه اول جدید به نظر نیاید ولی روشی که اکنون توضیح می‌دهم کاملا جدید است. ما یک محصول رایگانی درست می‌کنیم که در گذشته صرفا یک landing page ایجاد می‌کردیم و یک محتوای رایگان در آن قرار می‌دادیم ولی اکنون به جای محتوای رایگان، محصول رایگان درست می‌کنیم.

مثلا در وردپرس وقتی یک فایل رایگان درست کردیم به جای landing page یک صفحه محصول درست می‌کنیم که قیمت آن را می‌توانیم صفر تومان بگذاریم یا می‌توانیم بگوییم مثلا pdf ما 9900 تومان است و وقتی شخص به این صفحه هدایت شد یک popup برای او می‌آید و به او می‌گوید کوپن 100 درصد تخفیف برای خرید این محصول.

اتفاقی که می‌افتد این است که افراد می‌بینند یک محصولی که پولی است را می‌توانند با 100 درصد تخفیف و بدون هیچ پرداخت پولی دانلود کنند و خیلی عجیب است افرادی که در صفحه دیگر حتی ایمیل خود را نمی‌دهند. در این حالت چون احساس می‌کنند محصولی را خریداری می‌کنند به راحتی نه تنها نام، نام خانوادگی و ایمیل بلکه شاید شماره موبایل، اسم شهرشان و آدرس خود را در اختیار شما قرار دهند.

وقتی شخص ذهنیتش آماده می‌شود که در حال انجام یک خرید است حاضر است اطلاعات بیشتری وارد کند.

از این ترفند بسیار عالی و جدید استفاده کنید تا نه تنها ایمیل بلکه هر اطلاعات دیگری را که می‌خواهید، بتوانید از مخاطبان خود جمع کنید و اطلاعات کامل‌تری را دریافت کنید.

یادتان باشد که کار اصلی یک دیجیتال مارکتر افزایش فروش و ایجاد سود است؛ بنابراین هر سرمایه‌گذاری که برای آموزش بازاریابی اینترنتی انجام می‌دهید مطمئن باشید چندین برابر آن به راحتی به شما برمی‌گردد.

 

نویسنده: ژان بقوسیان

 منبع: سایت modiresabz

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان

13 استراتژی دیجیتال مارکتینگ برای فروشگاه آنلاین

دیجیتال مارکتینگ

 

با وجود اینکه در عصر دیجیتال زندگی می‌کنیم، همچنان چالش‌های زیادی برای وب‌سایت‌های فروشگاهی وجود دارد. رقابت بین میلیون‌ها محصول بسیار شدید است. در این میان ابزاری قدرتمند وجود دارد (گوگل) که کاربران به راحتی با جستجو در آن می‌توانند قیمت‌ها و مشخصات محصولات را بررسی کنند و بهترین گزینه خرید را انتخاب کنند و تصمیم بگیرند قبل از ورود به سایت شما چه چیزی بخرند. حال با توسعه و رشدی که امروزه دیجیتال مارکتینگ داشته، این 13 استراتژی در بازاریابی اینترنتی بسیار اهمیت دارند تا شما هم بتوانید با اجرای این موارد، سهمی از 2.8 ترلیون دلار سالانه این بازار داشته باشید.

 

1. تصویر محصول را به بهترین شکل نمایش دهید

کاربران و خریداران دوست دارند که تقریبا به هر نوع اطلاعات در هر زمانی دسترسی داشته باشند؛ چرا که جنبه بصری محصول روی خریداران بسیار اثرگذار است. استفاده از تصاویر با جزئیات دقیق به شما کمک می‌کند محصولات شما را بدون دردسر و خیلی سریع ببینند و شاید بدون مطالعه توضیحات، اقدام به خرید کنند. می‌توانید برای تصاویر خود قابلیت بزرگ‌نمایی بگذارید یا امکان نمای 360 درجه برای محصولات فراهم کنید. بررسی‌های انجام شده نشان داده که قرار دادن تصاویر سه‌ بعدی می‌تواند فروش را 25 تا 30 درصد افزایش دهد.

 

2. ویدیویی از محصول قرار دهید

اگرچه همه محصولات نیازی به ویدیو ندارند اما می‌توانید کاربرد آن را در قالب یک ویدیو منتشر کنید. بنا بر گزارش HubSpot، بودن ویدیو برای محصول حدود 81 درصد از خریداران را مجاب می‌کند که اقدام به خرید کنند. اگر بتوانید برای محصول خود یک ویدیو آماده کنید و جزئیاتش را کامل توضیح دهید، خریداران به درستی تصمیم می‌گیرند و با اطمینان بیشتری خرید می‌کنند.

 

هوش مصنوعی

 

3. از هوش مصنوعی کمک بگیرید

هوش مصنوعی می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی در فروش اینترنتی شما بگذارد. با هوش مصنوعی می‌توانید اطلاعات و رفتارهای کاربران را جمع‌آوری کنید و واکنش‌های مشتریان را ثبت کنید. سپس معیارهای نرخ تبدیل، نرخ مشارکت و خیلی موارد دیگر را مورد بررسی قرار دهید. با این اطلاعات می‌توانید عملکرد سایت را بهبود دهید و کاربران را به خریداران وفادار تبدیل کنید. هر چقدر کاربران در سایت شما احساس بهتری داشته باشند و تجربه خوبی کنند، احتمال بازگشت آن‌ها بالا می‌رود و نظرات مثبت برای سایت بیشتر خواهد شد.

هوش مصنوعی می‌تواند به شما بگوید که بازدیدکنندگان چه محصولاتی را بیشتر می‌خواهند و بر اساس این اطلاعات، محصول موردنظر کاربر را برایشان نمایش دهید. همچنین از هوش مصنوعی می‌توانید در جهت توسعه بخش پشتیبانی استفاده کنید و یک تجربه شیرین را برای مشتریان خود از زمان خرید تا تحویل رقم بزنید.

 

4.قابلیت فیلتر محصولات را به سایت خود اضافه کنید

وقتی محصولات در سایت، بیشتر و بیشتر می‌شوند، به یک فیلتر پیشرفته نیاز پیدا خواهید کرد. هیچ‌کس وقت ندارد تک تک محصولات سایت را ببیند و از بین آن‌ها انتخاب کند بلکه شما باید شرایط را فراهم کنید تا کاربر بتواند با سرعت و دقت بالا، به محصول موردنظر خود برسد. طبق گزارشات bigcommerce.com حدود 42 درصد از سایت‌های فروشگاهی از فیلتر پیشرفته استفاده نمی‌کنند، پس با افزودن این قابلیت می‌توانید نرخ تبدیل و فروش را افزایش دهید و خرید برای کاربران راحت‌تر کنید.

 

 

5. از ربات‌ها در چت‌های آنلاین استفاده کنید

این مورد هم یک هوش مصنوعی است؛ اما استراتژی خودش را دارد. پاسخ‌گویی درست و دقیق به سوالات، احتمال خرید را افزایش می‌دهد و خرید را آسان‌تر می‌کند. دلیلش این است که شما برای سوال خریدار فورا پاسخی در جهت رفع آن می‌دهید و آن‌ها نیز مسیر خرید را ادامه می‌دهند؛ بنابراین پاسخ‌هایی که ربات‌ها می‌دهند بسیار اهمیت دارد چون می‌تواند مسیر خرید را تغییر دهد. توجه داشته باشید که با این ربات‌های کوچکِ پاسخ‌گو می‌توانید طوری پاسخ‌دهی کنید که خریداران حس کنند طرف مقابل یک انسان است.

 

6. در ارسال محصول انعطاف داشته باشید

یکی از دلایلی که سبد خرید، توسط خریداران رها می شود، گزینه‌های کم یا نامناسب در ارسال محصول است. 45 درصد از خریداران آنلاین، هنگامی‌ که با گزینه‌های نامناسب ارسال کالا مواجه می‌شوند، سبد خرید را رها می‌کنند. توقع برخی کاربران این است که بعد از پرداخت وجه، محصول باید خیلی سریع به دستشان برسد یا اینکه انتخاب کنند محصول کمی دیرتر به دستشان برسد و در مقابل هزینه کمتری را پرداخت کنند؛ بنابراین هدف شما فقط فروش محصول نیست و باید راه‌های ارسال محصول را هم در حالت‌های متنوع قرار دهید؛ بنابراین گزینه‌های متنوعی را برای ارسال قرار دهید تا خریدار انتخاب‌های بیشتری برای تحویل داشته باشد.

مثلا می‌توانید برای ارسال، گزینه‌های زیر را داشته باشید:

  • ارسال توسط پست پیشتاز
  • ارسال توسط تیپاکس
  • ارسال توسط پیک موتوری در شهر خاص

 

7. درصد رها کردن سبد خرید را کاهش دهید

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، تعداد زیادی از کاربران در مواجهه با منطبق نبودن گزینه‌های ارسال با شرایط خودشان، سبد خرید را رها می‌کنند. 69 درصد از موارد برای زمانی است که هزینه‌های ارسال منطقی نیست. یکی دیگر از دلایل رها کردن سبد خرید این است که فرایند خرید برای خریدار پیچیده است. کند بودن سرعت سایت در صفحه تسویه حساب مشکل دیگری است که می‌تواند منجر به رها کردن سبد خرید شود. پس باید فرایند را ساده کرد و سرعت را بهبود داد و گزینه‌های ارسال را افزایش داد تا خریدار سبد خرید را رها نکند.

یکی از موثرترین راهکارهای برگرداندن افراد به سبد خرید این است که برای آن‌ها ایمیل‌هایی ارسال کنید و ترغیبشان کنید تا خرید خود را ادامه دهند. بر اساس بررسی‌های انجام شده، نزدیک به نیمی از ایمیل‌های یادآوری سبد خرید، توسط افراد باز می‌شوند و حدود یک سوم به فروش ختم می‌شود.

 

8. قابلیت افزودن به علاقه‌مندی‌ها را به سایت خود اضافه کنید

لیست علاقه‌مندی‌ها برای کاربران می‌تواند به فروش شما کمک کند. چرا که متوجه خواهید شد کاربران شما به چه محصولاتی علاقه‌مند هستند. با داشتن این اطلاعات طلایی می‌توانید برای آن‌ها ایمیل‌هایی ارسال کنید و پیشنهاد‌های شگفت‌انگیزی بدهید و این لیست طلایی علاقه‌مندی‌ها را به خرید تبدیل کنید.

 

9. اجازه دهید برای محصولات امتیاز و نظر ثبت شود

هیچ چیزی بهتر از این نیست که خریدار محصولی را ببیند که افراد دیگر، از خرید آن رضایت کامل دارند و نظرات مثبتی را برایش ثبت کرده‌اند. ثبت تجربه خوب خریداران قبلی برای محصول، باعث می‌شود که اطمینان برای خریدار جدید ایجاد شود. احتمال خرید محصولی که مورد تایید خریداران قبلی بوده 54 درصد بیشتر از دیگر محصولات است. دو روش ساده وجود دارد که کاربران تجربه و نظر خود را راجب محصول خریداری شده بدهند:

  1. استفاده از هشتگ‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی
  2. ارائه راهی آسان برای ارسال نظرات در سایت

 

استراتژی دیجیتال مارکتینگ

 

10. سایت شما باید نمایش خوبی در موبایل داشته باشد (رسپانسیو باشد)

امروزه کاربران ترجیح می‌دهند کارهای آنلاین خود را با موبایل انجام دهند. این رفتار در خریدهای آنلاین نیز صدق می‌کند؛ بنابراین سایت شما باید طوری  طراحی شده باشد که نمایش مناسب و درستی در گوشی‌های تلفن همراه داشته باشد. طبق گزارش Adweek، گوگل به این نتیجه رسیده است که 73 درصد از کاربران وقتی سایتی را می‌بینند که نمایش خوبی در صفحه نمایش موبایلشان ندارد، آن را ترک می‌کنند.

دکمه‌ها، لینک‌ها و چیزهایی که اهمیت بالایی دارند را طوری قرار دهید که به راحتی قابل رویت باشند؛ مثلا دکمه «افزودن به سبد خرید» در صفحه محصول بهتر است به‌صورت چسبان در حالت موبایل باشد تا وقتی خریدار صفحه سایت را به بالا و پایین می‌برد، دکمه «افزودن به سبد خرید» همیشه برایش در دسترس باشد. این نکته برای دکمه سبد خرید هم صدق می‌کند که باید طوری باشد که همیشه در دسترس خریداران باشد.

 

11. هدف‌گیری مجدد کنید

هدف‌گیری مجدد یکی از نکات اساسی موفقیت برای هر سایت فروشگاهی است. از هوش مصنوعی کمک بگیرید و رفتار خریداران را ثبت و بررسی کنید. سپس محصولات و خدمات خود را به مشتریان خود نمایش دهید. کاربران شما با مراجعه به سایت، از بودن این خدمات آگاه می‌شوند و خیلی سریع به صفحه محصولاتی که موردعلاقه‌شان بوده می‌روند یا محصولی را که فراموش کرده بودند را بازبینی می‌کنند.

 

12. صفحه پرداخت را ساده کنید

بخش‌ها و فیلدهای پیچیده و اضافی را از صفحه پرداخت حذف کنید و این بخش را به ساده‌ترین شکل ممکن طراحی کنید؛ چرا که طراحی نامناسب برای این صفحه، منجر به رها کردن صفحه پرداخت می‌شود. صفحه پرداخت بهتر است چند مرحله‌ای نباشد و همه کارها در یک صفحه انجام شود. اگر یک صفحه بودنش امکان‌پذیر نیست و باید بیشتر از یک صفحه باشد، حتما صفحات قبل از پرداخت را ساده‌تر طراحی کنید. یکی دیگر از نکاتی که در صفحه پرداخت باید رعایت کنید قرار دادن نوار پیشرفت کار است که بسیار می‌تواند روند کار را بهبود دهد.

 

13. فروش محصولات را در شبکه‌های اجتماعی گسترش دهید

با توجه به استفاده زیاد کاربران از شبکه‌های اجتماعی، محصولات خود را در این شبکه‌ها قرار دهید و امکان مشاهده محصولات خود را در شبکه‌هایی مانند اینستاگرام، تلگرام، فیس‌بوک فراهم کنید و اجازه دهید تا کاربران خارج از سایت هم بتوانند اقدام به خرید کنند.

 

با اجرای این 13 استراتژی می‌توانید فروش‌ و محبوبیت سایت‌تان را افزایش دهید.

 

نویسنده: محمدرضا عابدینی -  تیم مدیر سبز

منبع:  modiresabz.com

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان

9 گام برای جذابتر کردن تبلیغات

تبلیغات جذاب

 

 

تبلیغاتی طراحی کرده‌اید و اکنون می‌خواهید منتشر کنید. شاید بهتر باشد قبل از این کار به 9 مورد تبلیغ نویسی زیر توجه کنید و تبلیغ خود را جذاب‌تر کنید. هر چه تبلیغات خلاقانه و جذاب‌تری بسازید، احتمال موفقیت آن بیشتر می‌شود.

 

 

1. آزمایش «خب که چی؟»

 

وقتی متن تبلیغ خود را نوشتید، آن‌ را بخوانید و ببینید آیا از آزمایش «خب که چی» سربلند بیرون می‌آید؟ اگر بعد از خواندن تبلیغ، فکر کردید که مخاطب هدف با جمله «خب که چی» به آن پاسخ می‌دهد، بازنویسی را آن‌قدر ادامه دهید تا پاسخ مخاطبان چیزی شبیه این باشد: «این دقیقا همان چیزی است که دنبالش بودم. چطور می‌توانم آن را به‌دست آورم؟» وقتی متن تبلیغ را نقد می‌کنید، باید بعد از خواندن هر جمله از خود بپرسید: «خب که چی؟» این تکنیکی است که می‌تواند در تغییر و قوی‌تر کردن متن تبلیغاتی به شما کمک کند.

 

مثلا فرض کنید در متن تبلیغ نوشته‌اید که «ما بزرگ‌ترین توزیع‌کننده ماهی در ایران هستیم». مخاطب می‌تواند از خود بپرسد: خب که چی؟ ولی اگر بنویسید ماهی‌هایی عرضه می‌کنیم که کلسترول ندارد و برای افرادی که مشکل کلسترول دارند مفید است، مشتری شاید بگوید این دقیقا همان چیزی است که می‌خواستم.

 

 

2. استفاده از محرک‌های کلیدی

 

تبلیغ شما باید شامل یکی از محرک‌های کلیدی تبلیغ باشد که عبارت‌اند از: دوری از ترس و درد، کسب لذت و آسایش. اگر تبلیغ شما یک یا چند مورد از آن‌ها را ندارد، فروش فوق‌العاده‌ای ایجاد نخواهد کرد. شرکت اپل سال‌ها به‌جای تمرکز بر مشخصات فنی گوشی آیفون بر جایگاه و منزلتی تاکید کرده که با داشتن این گوشی کسب می‌‌کنید؛ در واقع در تبلیغات خود به محرک کسب لذت تمرکز کرده است. تبلیغات خود را بازبینی کنید و از خود بپرسید: «محصول یا خدمت من در نهایت با کسب چه لذت و آرامشی می‌شود؟» یا «باعث دوری از چه درد یا ترسی می‌شود». اگر جواب این سوالات را در تبلیغ منعکس کنید، تبلیغ شما بسیار جذاب‌تر شده است.

 

 

3. توجیه مناسب بودن قیمت

 

باید نشان دهید که قیمت محصول شما در مقایسه با ارزش حاصل از آن قطره‌ای در دریا است. البته باید کیفیت محصول شما در حدی باشد که ارزش زیادی داشته باشد. محصولی تولید کنید که بتوانید قیمت آن را تا 10 برابر قیمت اصلی افزایش دهید. اگر محصولی تولید کنید که تا این حد ارزنده‌تر از قیمت خود باشد، فروش تعداد زیادی از آن، بسیار ساده‌تر می‌شود.

 

خیلی‌ها محصولاتی عالی می‌فروشند؛ ولی به‌ دلیل کمبود اطلاعات، از تمام مزایای محصول خود آگاه نیستند و در تبلیغ خود این موضوع را منعکس نمی‌کنند.

 

 

4. شناخت دقیق مخاطبان

 

بازار هدف خود و ترس‌ها، نیازها،‌ نگرانی‌ها، باورها، رفتارها و علایق آن‌ها را بشناسید. کریستین بوک می‌گوید: «روش من برای متقاعد کردن گروه هدف، تماس با آن‌ها و دعوت یک یا دو نفر از گروه برای شام و صحبت جدی‌تر است. همچنین با 15 تا 40 نفر از آن‌ها تماس تلفنی می‌گیرم تا نظرات زیادی به‌ دست آورم. به جلسات و نمایشگاه‌هایی می‌روم تا آن‌ها را پیدا کرده و با کلیات شخصیت آن‌ها آشنا شوم. در حالت ایده‌ال، تعدادی از آن‌ها را سال‌ها در زندگی خصوصی‌شان همراهی می‌کنم. به این ترتیب، انگیزه‌های کلیدی واقعی آن‌ها را می‌شناسم.

 

 

5. نوشتن به زبان خودمانی

 

از سبکی محاوره‌ای و طبیعی استفاده کنید. همان‌طور که می‌گویید، بنویسید. از زبانی استفاده کنید که درک آن ساده و راحت است. به همان زبانی بنویسید که مشتریان‌تان صحبت می‌کنند. از نوشتن متون خشک و رسمی اداری یا استعارات بی‌مورد بپرهیزید. بسیاری از تبلیغات ایرانی شامل جملاتی هستند که از دید مخاطب دوستانه و خودمانی نیستند؛ مثلا: «شرکت … با پیمودن گام‌های ترقی در عرصه صنعت و رسیدن به افق خودکفایی، مفتخر است…». چنین جملاتی از جذابیت تبلیغ می‌کاهد.

 

 

6. شناسایی فرصت‌ها

 

توجهی دقیق به رویدادها و اتفاقات در اخبار داشته باشید که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. موضوعی مناسب را انتخاب کنید و در برقراری ارتباط مفید با مشتریان فعلی، تبلیغ کردن برای مشتریان جدید و جستجوی شهرت در رسانه‌ها از آن استفاده کنید. موضوعی که بازار هدف درباره آن صحبت می‌کند حتما جذابیت دارد و می‌تواند باعث جذابیت تبلیغ شما شود.

 

 

7. آغاز تبلیغ با بهترین نقطه‌قوت

 

وقتی نوشته‌های خود و به‌خصوص نوشته‌های دیگران را می‌خوانم، می‌بینم که ارزشمندترین مورد را برای آخر کار گذاشته‌اند. بهتر است آن‌ را به جایگاه اول منتقل کنیم. جذابیت اول تبلیغ بسیار مهم است و باعث می‌شود به ادامه تبلیغ توجه شود.

 

 

8. ایجاد اعتماد بیشتر در خواننده

 

حتما می‌دانید که یکی از کلیدهای قانع کردن مردم، ایجاد اعتماد در آن‌ها است. اگر این کار را به‌ خوبی انجام دهید، حداقل، شانسی برای درگیر کردن و قانع کردن خواننده دارید؛ با این وجود، اگر این کار را به‌ خوبی انجام ندهید، هیچ‌کدام از تکنیک‌های تجملی تبلیغ نویسی شما را نجات نمی‌دهد. با تبلیغاتی واقع‌بینانه و دور از اغراق و بزرگ‌نمایی، اعتماد بیشتری جلب می‌کنید. لازم نیست خودتان و محصولتان را بیش از حد بزرگ کنید. چنین کاری حتی اگر باعث افزایش فروش شود، پس از خرید در خریدار حس یاس و ناامیدی ایجاد می‌شود.

 

 

9. استفاده از واژه‌های تصویری

 

تا می‌توانید در تبلیغات خود از واژه‌های تصویری استفاده کنید. «ارائه خدمات IT» به هیچ وجه تصویری نیست. «نصب دوربین مداربسته» تصویری‌تر است. به‌جای اینکه در تبلیغ خود بنویسید محصولتان باکیفیت است، دقیقا و تصویری توضیح دهید منظورتان از کیفیت چیست. هر چه مخاطب با خواندن تبلیغ شما در ذهنش تصاویر بیشتری ببیند، تبلیغ شما جذاب‌تر است.

 

 

نویسنده: ژان بقوسیان

مرجع: سایت modiresabz.com

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان

نوشتن عنوانهای جذاب برای تبلیغات

 

یکی از آسان‌ترین روش‌ها برای افزایش سریع فروش، استفاده از تبلیغاتی است که مخاطب را ترغیب می‌کند تا با شما تماس گرفته و محصولات یا خدمات شما را سفارش دهد.

 

عنوان مهم‌ترین بخش یک تبلیغ چاپی و همین‌طور تبلیغات آنلاین در یک متن تبلیغات خلاقانه به‌ شمار می‌رود و برای موفقیت تبلیغ حیاتی است. 95 درصد افراد، فقط عنوان‌ها را می‌خوانند و اگر عنوان به اندازه کافی جذاب باشد، مطلب را می‌خوانند. وقتی روزنامه می‌خوانید، چه چیزی شما را به خواندن مقاله‌ای خاص ترغیب می‌کند؟ بله عنوان مقاله. در حقیقت خواندن روزنامه بررسی عناوین است و هرگاه به عنوان جالبی برسید، متن آن ‌را می‌خوانید.

 

هرگاه عنوانی به ذهنتان رسید با بررسی 10 معیار زیر می‌توانید تشخیص دهید که آیا عنوان مورد نظر مناسب است یا خیر. عنوان مناسب عنوانی است که حداقل چند مورد از ده مورد زیر در آن رعایت شده باشد.

 

ده معیار برای تشخیص مناسب بودن عنوان در تبلیغ‌ نویسی

1. آیا عنوان بزرگ‌ترین مشکل، نگرانی یا آرزوی مشتری را مورد هدف قرار داده است؟

عنوان نباید خسته‌کننده، کلیشه‌ای، گیج‌کننده یا خود‌محور باشد. یکی از نامناسب‌ترین عناوین، نوشتن نام شرکت یا کسب‌و‌کار به‌ جای عنوان است. به‌ یاد داشته باشید که هدف اصلی عنوان ایجاد جلب‌ توجه است تا مخاطب را به خواندن ادامه تبلیغ ترغیب کند. اغلب افراد در طراحی آگهی‌های مجله‌ها یا در نوشتن متن تبلیغاتی تراکت، نام کسب‌و‌کار خود را در محل عنوان قرار می‌دهند و درصد بالایی از خوانندگان را از دست می‌دهند.

 

در بررسی که بر 300 آگهی مجله‌های ایرانی انجام دادم، مشخص شد که در 71 درصد آگهی‌های مجله‌های ایرانی، به‌ جای عنوان نام کسب‌و‌کار نوشته شده است.

 

2. آیا از عناوین ابهام‌برانگیز، خنده‌دار و بامزه استفاده می‌کنید؟

اگر این‌طور است، عنوان را عوض کنید. بسیاری از مردم فکر می‌کنند تبلیغات خوب باید مردم را بخنداند یا هوشمندی طراح آن ‌را به نمایش بگذارد. تبلیغات رادیویی عملا به لطیفه‌های بی‌مزه تبدیل شده‌اند. عناوینی مانند «زنگ‌ها چه کسی را صدا می‌کنند؟» شاید جالب باشد اما باعث فروش بیشتر نمی‌شود. عنوانی باعث فروش می‌شود که احساسات افراد را برانگیزاند و در آن‌ها انتظار دستیابی به محصول را ایجاد کند. یادتان نرود، هدف از تبلیغات فروش بیشتر است. عنوانی مانند «گامی دیگر در ارتقای صنعت» از عناوین نامناسب و مبهم است.

 

3. آیا عنوان از واژه‌های قدرتمند استفاده می‌کند؟

واژه‌های قدرتمند باعث افزایش فروش می‌شوند. سعی کنید حداقل یک واژه قدرتمند در عنوان خود استفاده کنید. واژه‌های قدرتمند باعث جلب‌ توجه می‌شوند و احتمال خوانده شدن آگهی و همچنین فروش را افزایش می‌دهند. یکی از راه‌های نوشتن جملات تاثیرگذار در تبلیغات استفاده از واژه‌های قدرتمند است.

 

4. آیا عنوان مشتری را مخاطب ساخته است یا بسیار کلی است؟

سعی کنید با عنوان، بازار هدف مورد نظر خود را جدا کنید. همان‌طور که در یک جمعیت با صدا زدن دوست خود، او را از دیگران جدا می‌کنید، در خواننده این احساس را ایجاد کنید که تبلیغ دقیقا برای او نوشته شده است.

به‌ عنوان مثال: چگونه هر مرد 50 تا 65 ساله می‌تواند از این روش جدید برای بهبود کمردرد خود استفاده کند؟

عنوانی مانند «یک فرصت استثنایی» بسیار کلی است و گروه خاصی را مورد هدف قرار نمی‌دهد.

 

بنابراین در نوشتن متن تبلیغاتی برای جذب مشتری می‌توانید روی گروه خاصی تمرکز کنید.

 

5. آیا شکل‌بندی عنوان مناسب است؟

منظور از شکل‌بندی همان ظاهر گرافیکی عنوان است. از فونت‌های بزرگ استفاده کنید و سعی کنید عنوان یک خط را پر کند. از رنگ‌های معکوس استفاده نکنید. متن سفید را بر زمینه مشکی قرار ندهید. البته، بسیاری از سازندگان تبلیغات برای جلب‌ توجه این‌ کار را انجام می‌دهند؛ اما سال‌ها بررسی نشان داده که این‌ کار میزان پاسخ به آگهی را کم‌تر می‌کند.

 

6. آیا عنوان، علایق شخصی خواننده را تحریک می‌کند؟

تمام چیزی که خواننده به آن فکر می‌کند آن است که آگهی چه سودی برایش دارد. خوانندگان به سابقه کاری، نام شرکت شما و چیزهای دیگر اهمیت نمی‌دهند، مگر آنکه احساس کنند در تبلیغ شما سودی برای آن‌ها وجود دارد. آن‌ها می‌خواهند بدانند که اگر محصول شما را بخرند چه چیزی را به‌ دست می‌آورند. مردم به‌ دنبال علایق، عشق، غرور، تحسین و زیبایی هستند. یکی از این موارد را مورد هدف قرار دهید.

 

7. آیا عنوان کاملا واضح و شفاف است؟

اگر از عناوین گیج‌کننده و ابهام‌برانگیز استفاده کنید، بخشی از خوانندگان را از دست خواهید داد. عنوان باید به ‌سادگی و به ‌راحتی خواننده را به ادامه آگهی هدایت کند و جای حدس و گمان باقی نگذارد؛ به‌ عنوان مثال، عنوان «یک لحظه استثنایی» مشخص نمی‌کند آگهی در مورد چیست. این آگهی یک عطر بود که در مجله‌ای چاپ شده بود. البته هدف این تبلیغ افزایش فروش نبود، بلکه برندسازی مورد نظر سازنده بود.

 

8. آیا عنوان ویژه و دقیق است؟

دقیق بودن عنوان باعث اعتبار آن می‌شود. مردم آنقدر دروغ شنیده‌اند که به تبلیغات کاملا بدبین هستند و ادعایی جدید را به‌ سختی باور می‌کنند.

 

فردی به‌ نام ست گادین کتابی با نام «تمامی بازاریابان دروغ‌گو هستند» نوشته است و در آن توضیح می‌دهد که پیش‌فرض بسیاری از خریداران آن است که فروشنده دروغ‌گو است. اگر به کلی‌گویی و ادعاهای بزرگ بپردازیم، به خریدار کمک می‌کنیم تا از خرید منصرف شود.

 

9. آیا برای تهیه عنوان وقت کافی اختصاص داده‌اید؟

معمولا انتخاب عنوان به وقت زیادی نیاز دارد و به اندازه تمامی بخش‌های دیگر آگهی اهمیت دارد. بسیاری از سازندگان تبلیغات خود را مقید می‌سازند که مثلا حداقل 100 عنوان بنویسند و سپس یکی از آن‌ها را انتخاب کنند. یادتان باشد اگر عنوان مناسب نباشد، فرقی نمی‌کند بقیه آگهی چگونه باشد.

 

10. آیا عنوان باورکردنی است؟

ادعاهایی که خواننده را عصبی می‌کند، باعث از بین رفتن فروش می‌شود. شخصی ادعا داشت می‌تواند درآمد هر حسابدار را در مدت سی روز سه برابر کند. این ادعا باورکردنی نیست. اگر ادعاهایی این چنین دارید، آن ‌را در عنوان جای ندهید، بلکه در بخش نظرات مشتریان بنویسید.

 

 

 

16 راه برای ساخت عناوین جذاب در متن تبلیغات خلاقانه

1. سرعت دستیابی به نتیجه را با آمار و ارقام بیان کنید

برای مردم سرعت اهمیت زیادی دارد، در خریدهای پستی مردم ترجیح می‌دهند از فردی خرید کنند که کالا را زودتر به‌دستشان می‌رساند. همچنین دوست دارند با استفاده از محصول، در کم‌ترین زمان به نتیجه مورد نظر برسند. اگر بهترین قرص‌های لاغری را بفروشید اما زمان تاثیر آن‌ها یک سال باشد، به احتمال زیاد شکست خواهید خورد. مثالی از عنوان مناسب: «ببینید چگونه دکتر فرضی، ترس از ارتفاع شما را در پانزده دقیقه درمان می‌کند.»

 

2. میزان نتایج را با عدد بیان کنید

در عنوان، از مقادیر نامفهوم مانند خیلی، به مقدار قابل‌ توجه، سریع و … استفاده نکنید مگر آنکه آن‌ها را با مقداری واقعی همراه سازید.

مثال: روشی برای لاغری سریع، در شش هفته گذشته، هشت کیلو وزن کم کردم.

 

3. نتایج خود را با نتایج رقبا مقایسه کنید

مثال: یک سایت معمولی در ماه به‌ طور متوسط 48 هزار تومان درآمد کسب می‌کند. درآمد اعضای سایت ما، 230 هزار تومان در ماه است. آیا می‌خواهید دلیل آن‌ را بدانید؟

 

4. به‌ تصویر کشیدن نتیجه

مثال: من روش‌های بازاریابی مختلفی را امتحان کردم و نتیجه‌ای نگرفتم تا سرانجام این روش را امتحان کردم، در هفته اول 820 هزار تومان سود کردم.

 

5. نتایج را با افراد آشنا و سرشناس مرتبط سازید

تاثیر جمع و افراد سرشناس بر تصمیم‌گیری‌های خرید غیرقابل‌ انکار است. شما اگر بدانید تمامی دوستان شما از ژل موی خاصی استفاده می‌کنند، ترغیب می‌شوید همان خرید را انجام  دهید. بنابراین یکی از راه‌های نوشتن جملات تاثیرگذار در تبلیغات استفاده از اثر جمع است.

 

مثال: وقتی دریافتم هنرپیشه معروف از ژل موی … استفاده می‌کند، نظرم کاملا عوض شد.

 

6. نتیجه را به سوال تبدیل کنید

مثال: آیا می‌خواهید در سه ماه به مکالمه با افراد انگلیسی زبان بپردازید؟

 

7. اطلاعات مفیدی را برای دستیابی به نتایج بیان کنید

دادن اطلاعات رایگان و با ارزش، از بهترین روش‌ها برای جذب مخاطب است. مثال: دانلود کتاب الکترونیکی رایگان هفت قدم برای رسیدن به وزن ایده‌آل.

 

8. داستانی از موفقیت شخصی بگویید

مغز انسان اغلب اطلاعات را به صورت تصویر و داستان ذخیره می‌کند. برای همین است که مردم علاقه فراوانی به داستان دارند و بسیاری از مطالب آموزشی در قالب داستان ارائه می‌شود.

 

مثال: چگونه توانستم در کم‌تر از یک ماه هزار جلد از کتابم را بفروشم.

 

9. نتیجه را به‌ صورت قبل از… و بعد از… بیان کنید

مثال: قبل از استفاده از دستگاه بدن‌سازی انواع رژیم‌ها را امتحان کردم؛ اما بعد از آن با تلاشی کم‌تر به وزن مناسب رسیدم و توانستم در یک ماه 5 کیلو وزن کم کنم.

 

10. بر جدید بودن تاکید کنید

مردم به‌ دنبال چیزهای قدیمی و تکراری نیستند. آن‌ها به‌ دنبال موارد جدید هستند. برای واضح‌تر شدن مطلب لطفا این دو عنوان را با هم مقایسه کنید:

 

1. روشی برای افزایش حافظه در 3 روز

 

2. روشی کاملا جدید برای افزایش حافظه در 3 روز

 

تاثیر عنوان دوم بسیار بیشتر از عنوان اول است؛ زیرا در عنوان دوم بر جدید بودن تاکید شده است.

 

11. بر پیشنهاد فروش منحصر‌به‌فردتان تاکید کنید

مثال: دوره آموزش شنا، در سه هفته با فیلم آموزشی رایگان

 

12. مشتری را به مبارزه بطلبید

مثال: من با روش‌های قانونی توانستم مالیات خود را به نصف کاهش دهم، شما چطور؟

 

13. طرز فکر مشتری را زیر سوال ببرید

البته این روش همیشه کارساز نیست و باید با احتیاط استفاده شود؛ زیرا مردم معمولا علاقه‌ای به تغییر دیدگاه خود درباره یک محصول ندارند.

 

مثال: مشکل بسیاری از کارآفرینان نداشتن سرمایه نیست؛ بلکه نداشتن پشتکار کافی است.

 

14. به خواننده هشدار دهید

خانم مایا بوردو در پنجمین کنفرانس بازاریابی سخنرانی داشتند و در تحقیقاتی که بر تبلیغات عدم استفاده از دخانیات انجام داده بودند مشخص شده بود که هشدار تاثیر بسیار قوی‌تری نسبت به ترغیب و تشویق دارد؛ ولی این‌گونه تبلیغات معمولا اثرگذاری کوتاه‌مدتی دارند و خیلی زود برای مخاطبان عادی می‌شوند. مثال: با تبلیغات نادرست، پول خود را دور نریزید.

 

15. واقعیتی حیرت‌آور ذکر کنید و آن‌ را به سود تبدیل کنید

مثال1: یک عروسک هزار تومانی با قیمت هفتاد هزار تومان به‌ فروش رسید.

 

مثال 2: میز کارم را مرتب کردم، روزی 45 دقیقه وقت بیشتر داشتم!

 

16. یک سوال چندگزینه‌ای مطرح کنید

مردم علاقه فراوانی به سوالات چندگزینه‌ای و حل مساله، جدول و موارد مشابه دارند؛ بنابراین اگر در عنوان از این موارد استفاده کنید معمولا جذابیت تبلیغ بیشتر می‌شود و توجه را به‌ خود جلب می‌کند.

 

مثال: آیا شما هم در خرید خانه این اشتباهات را تکرار می‌کنید؟

 

 

 

نویسنده: ژان بقوسیان

 

مرجع: modiresabz.com

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان

ده نکته برای بازاریابی تلفنی بهتر

 

 

بازاریابی تلفنی  کار آسانی نیست. اغلب از بازاریابی حضوری بسیار سخت‌تر است. یکی از دلایل آن است که مشتری شما را نمی‌بیند حتی اگر مشتری شما را ملاقات نکند و نبیند، انتقال دادن تصویری حرفه‌ای از پشت تلفن برای موفقیت، نیازمند تلاش زیاد است. این ده نکته می‌تواند به شما کمک کند حرفه‌ای‌تر به نظر برسید و  بازاریابی تلفنی حرفه‌ای داشته باشید.

 

1. از هدفون استفاده کنید

گذاشتن هدفون عاملی روان‌شناختی برای آمادگی کاری است؛ زمان فعالیت رسیده است! استفاده از هدفون دست‌های شما را آزاد می‌گذارد، طوری که بتوانید راحت یادداشت بردارید. با یادداشت کردن اطلاعات مهم، بهتر می‌توانید تمام نکات مهم را مرور، خلاصه و پیگیری کنید.

وقتی قرار نیست برای نگه‌ داشتن گوشی تلفن بین گوشی و شانه‌تان تمرکز کنید، می‌توانید بر مشتری تمرکز کنید. در ضمن با استفاده از یک هدفون خستگی عضلات گردنتان را نیز کاهش می‌دهید و احتمال افتادن گوشی تلفن از دستتان کم‌تر می‌شود.

 

2. ایستاده صحبت کنید

آیا تا به‌ حال دقت کرده‌اید که چرا خواننده‌ها هنگام اجرای برنامه‌ همیشه می‌ایستند؟ این امر اتفاقی نیست. آن‌ها می‌دانند صدایشان زمانی که پرده دیافراگم تا نشود، با دامنه و قدرت بیشتری منتقل می‌شود.

از این راز خواننده‌ها برای مقتدرانه‌تر و با اعتماد‌به‌نفس‌تر به نظر رسیدن هنگام صحبت با مشتری در پشت تلفن استفاده کنید. صاف بایستید و انرژی و شور و هیجانتان را به بیرون سرازیر کنید.

 

3. یکنواخت صحبت نکنید

از صحبت کردن با تن صدای یکنواخت و کسل‌کننده خودداری کنید. اگرچه تن صدای شما آن چیزی است که صدای شما را می‌سازد، می‌توانید با کمی توجه به آن، ارتباط تلفنی‌تان را بهتر کنید. اطمینان حاصل کنید که تن صدایتان پیامی را که می‌خواهید، به شنونده منتقل می‌کند.

اگر خیلی آهسته صحبت کنید، عبارت «می‌توانید دوباره آن را تکرار کنید؟» را به‌ دفعات خواهید شنید. اگر خیلی بلند حرف بزنید، مشتری مجبور می‌شود گوشی تلفن را از خود دور کند. کمی بلندتر از حد معمول صحبت کنید. همین موضوع این حس را منتقل می‌کند که شما بسیار پر انرژی هستید.

اکثر فروشندگان سریع صحبت می‌کنند. قبل از قطع شدن تلفن از سوی مشتری، با شور و هیجان و علاقه نکات فروش را به گوش مشتری برسانید. آهسته صحبت کردن نیز همان‌قدر می‌تواند بد باشد.

 

4. کم‌تر حرف بزنید… بیشتر گوش دهید

هر چقدر بیشتر به صحبت‌های دیگران گوش دهید، اطلاعات بیشتری کسب می‌کنید. اگر فقط حرف بزنید و نخواهید به چیزی گوش کنید، چیزی دستگیرتان نخواهد شد.

با مطرح کردن یک یا دو سوال شروع کنید و بعد به طرف مقابل اجازه صحبت بدهید. طوری حرف بزنید که در جریان اطلاعات بیشتری درباره‌ مشتری، شرکت، نیازها، خواسته‌ها و اولویت‌های او قرار بگیرید. تنها با امکان صحبت دادن به مشتری می‌توانید این اطلاعات را به دست آورید و بهترین شیوه‌ پاسخ‌گویی به نیازها و برآوردن اولویت‌ها و ارزش‌های مشتری را کشف کنید. به‌ عنوان پاداش این رفتارتان، مشتری از اینکه چقدر شما باهوش و بامعلومات هستید، شگفت‌زده گوشی را می‌گذارد!

 

5. بدنتان را آماده کنید

برای اینکه در فروش تلفنی بهتر و موثرتر عمل کنید، چند تمرین ورزشی گرم‌کننده به‌ منظور آماده کردن بدنتان انجام دهید. قبل از برقراری اولین تماس تلفنی‌تان، ورزش‌های صورت را انجام دهید، به‌ این‌ ترتیب که عضلات صورتتان را منقبض و سپس رها سازید و دندان‌هایتان را چند بار به هم بفشارید و رها کنید. آهسته خمیازه بکشید تا عضلات گونه‌ها و پوست صورتتان را آماده کنید. چند بار گونه‌هایتان را پر از هوا و خالی کنید. با بالا بردن و پایین انداختن شانه‌ها، انقباض گردن و شانه‌ها را برطرف کنید. انجام چند تمرین کششی برای کل بدن نیز ایده‌ بدی نیست.

 

6. صدایتان را گرم کنید

برای آنکه صدای شما خوب و دلپذیر باشد باید آن را گرم کنید. زمزمه کردن تمرینی عالی برای تارهای صوتی است. قبل از برقراری اولین تماس تلفنی، کمی حرف بزنید؛ مثلا نقشه شام امشب را با همسرتان بکشید. از بچه‌ها بپرسید برای امروز چه نقشه‌ای دارند. با یک همکار کنار آب‌سردکن اداره گپ کوتاهی بزنید.

 

7. پیش از تماس تمرین کنید

هر فروشنده‌ای از تمرین نوشته‌های اصلی و مکالماتش قبل از برداشتن گوشی تلفن سود زیادی می‌برد. توصیه می‌کنم دست‌کم پانزده دقیقه قبل از هر جلسه تمرین کنید. تمرین را با صدای بلند انجام دهید از اینکه ممکن است همکارانتان شما را دست بیندازند، نگران نباشید؛ آن‌ها زمانی که نتیجه کارتان را در فروش ببینند دیگر نخواهند خندید. این مراحل را کامل تمرین کنید: مقدمه و جملات آغازکننده، نوشته‌ها و دیالوگ‌های جلب مشتری، پیگیری قرار ملاقات‌ها، نوشته‌های پیگیری و بستن قراردادها؛ تمام این موارد را تمرین کنید.

یک جلسه پیگیری تمرینی در پایان هر روز ترتیب دهید. از یک همکار، دوست یا سرپرست دلسوز بخواهید با شما در اجرای این تمرین همکاری کند. اگر زمانی را به‌ طور منظم برای بهبود مهارت‌های فروش تلفنی‌تان در نظر بگیرید، مطمئن باشید در مکالمه تلفنی نیز به‌ عنوان یک حرفه‌ای ماهر ظاهر شوید.

 

8. تلفن‌هایتان را دسته‌بندی کنید

به‌ منظور حداکثر تاثیر و اثربخشی بهینه، تلفن‌ها را دسته‌بندی کنید؛ برای مثال تمام تماس‌های جلب مشتری را در یک چارچوب زمانی -مثلا در دو ساعت اول صبح- بگیرید و سپس روزتان را با یک جلسه‌ اختصاص داده شده به انجام تلفن‌های پیگیری‌ دنبال کنید. دست‌کم ده تلفن مشابه را در یک ردیف قرار دهید و پشت سر هم انجام دهید. با تمرکز بر یک نوع، شما خودتان را بیشتر در منطقه مخصوص زمین‌ بازی قرار می‌دهید و بر مهارت‌ها و قدرت‌های مورد نیاز‌تان برای دست‌یابی به نتیجه‌ تلفنی موفق متمرکز می‌شوید. به‌ محض اینکه تماس‌ها را یک‌به‌یک علامت می‌زنید، متوجه می‌شوید با هر تماس نتایج بهتری کسب می‌کنید.

 

 9. صدای تماس‌هایتان را ضبط کنید

وقتی تماس‌ها را ضبط می‌کنید، نه‌ تنها یک نوار ضبط شده‌ ارزشمند از مکالمه‌ تلفنی‌تان ایجاد می‌کنید -موردی که بعدا هر وقت نیاز داشتید به آن مراجعه می‌کنید- بلکه ابزاری ارزشمند برای ارزیابی خودتان ایجاد می‌کنید. به این موارد دقت کنید: آیا خیلی سریع صحبت کردید؟ خیلی حرف زدید؟ آیا تهاجمی به نظر می‌رسیدید؟ به نظر آماده نبودید؟ طوری به خودتان گوش دهید که انگار یک مشتری گوش می‌دهد. با انجام این کار، روش‌هایی را کشف می‌کنید که با آن‌ها می‌توانید مهارت‌های فروش تلفنی را ارتقا دهید.

 

10. یادداشت کنید

یک بازاریاب تلفنی حرفه‌ای هیچ‌گاه بدون داشتن دفتر و قلم تماس‌ها را آغاز نمی‌کند. تمام نکات مهمی که مشتری می‌گوید را یادداشت کنید. خیلی زشت است که از مشتری سوالی بپرسید که قبلا آن را توضیح داده است یا نام و مشخصات او را مجددا بپرسید. یادداشت خلاصه صحبت‌های مخاطب هم تمرکز شما را افزایش می‌دهد و هم اعتماد مخاطب را جلب می‌کند. همچنین یادداشت کردن باعث می‌شود حرف مخاطب را مدام قطع نکنید. اگر وسط صحبت‌های او چیزی به ذهنتان رسید همان لحظه بیان نکنید، بلکه یادداشت کنید و در زمان مناسب به او بگویید.

 

نویسنده: ژان بقوسیان - آذر جوزی

 منبع:  modiresabz.com

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ژان بقوسیان